Een belangrijk deel van het lerend vermogen komt voort uit zelfreflectie

Eric_Braat_CU.jpg
Eric Braat

Eric is per 2019 ingestapt als Manager Construction University. Hiervoor zat hij tien jaar in een HR-functie bij de Koninklijke BAM. Een opmerkelijke switch. Als de overstap van een mammoettanker naar een loodsboot. De koers is gezet.

Waarom de Construction University? “Ik heb het natuurlijk gevolgd en er is in korte tijd iets unieks neergezet. Zowel bouwbedrijven als starters hebben hier behoefte aan. Omdat niet alle bedrijven talentontwikkeling zelf goed kunnen regelen en starters wel wat hulp kunnen gebruiken bij het vinden van het juiste carrièrepad.” Hij vervolgt enthousiast. “Ik heb bij BAM eerder trainees begeleid en vind het gaaf om in deze fase van hun carrière een rol te spelen bij hun ontwikkeling.”

Heeft hij dan alvast een tip voor aan de weg timmerende talenten? HOE WORD JE EEN BUILDING HERO? “Het allerbelangrijkste is zelfreflectie. Werken aan je zelfbeeld. Want een belangrijk deel van het lerend vermogen komt voort uit zelfreflectie.” Even stil. Dan voegt hij toe: “Bouwers worden technisch goed opgeleid en weten alles van high-tech toepassingen, maar lopen vervolgens na hun afstuderen tegen hele andere dingen aan. Dan kom je jezelf tegen. Daar moet je mee leren omgaan, eigen maken en oefenen.”

De sector verandert. Op z’n HR-stoel zat Eric eerste-rang bij de transformatie. “Er is veel aandacht voor en behoefte aan persoonlijke en teamontwikkeling, er is ook nog veel te verbeteren.” Als Manager Construction University kan hij daaraan bijdragen. Be part of the change. Om een generatie groot te brengen die behalve fantastisch kan bouwen, ook fantastisch kan samenwerken. “Want uiteindelijk vormen de mensen een team en het team maakt het project tot een succes.”

Een briljant masterplan voor de Construction University? Nog niet. Wel alvast een paar aandachtsgebieden. Professionaliseren is er één van. “Na het snelle succes en de sterke groei is het nu zaak de constructie zo stevig neer te zetten dat we verder kunnen groeien.”

Ook heeft hij visioenen van koffiedrinken uit een thermosbeker in de auto… Met een thuisbasis in Arnhem, collega’s in Amsterdam en Building Talents op bouwprojecten door heel Nederland, klinkt dat niet zo gek. “We willen ook weten hoe we de Construction University beter kunnen laten werken voor de talenten en voor de samenwerkingspartners. Hoe zorgen we dat het nóg beter aansluit? Hoe maken we van de Construction University de nieuwe norm?” Kortom, aankomend jaar is de kans groot dat Eric je fluitend op de bouwplaats begroet.

Laatste vraag. Heeft hij zelf ook een bouwheld? Geen namen, wel heel veel respect voor de bouwers op de steigers. “Zeker in mijn vorige functie ging het veel over interne organisatie, processen…ik noem het maar even corporate businesspraat, terwijl de vakman buiten het in weer en wind gewoon maakt.”

Misschien ook wel tekenend voor de manier waarop Eric naar zijn nieuwe functie kijkt. “Uiteindelijk houd ik van deze maaksector. Daar pas je niet in als je alleen maar wil praten over processen. Het werkt alleen als je het ook gewoon goed regelt en doet. Dat vind ik mooi.”