Ik wilde werken op het snijvlak van bouw en kunst, dat is gelukt!

champion_veerle-van-es_650x534px.jpg
Veerle van Es

Werken op het snijvlak van bouw en kunst. Dat is wat Veerle van Es vroeger altijd wilde. En dat is eigenlijk ook wat ze nu doet. Bij Visser & Smit Bouw is ze werkzaam als Werkvoorbereider in een kunst­omgeving.

Architectuur vond ze altijd nét iets te zweverig, bovendien vond ze anderen daar beter in dan zichzelf. Haar ideale baan is een combinatie van het praktische van de bouw en het kunstzinnige van de architectuur. ‘Als ik vroeger aan de toekomst dacht dan zag ik voor me dat ik als architect een bijzonder esthetisch gebouw zou ontwerpen dat eigenlijk niet te bouwen viel. En dat ik dan vervolgens iets creatiefs zou bedenken waardoor het tóch mogelijk werd om het te bouwen’, vertelt Veerle.

Maar vind maar eens iets waarmee je precies op dat snijvlak van design, kunst en bouw werkt. Toch doet ze dat nu in feite. Veerle werkt namelijk bij Visser & Smit Bouw aan het megaproject OCC in Den Haag. ‘Dat is het Onderwijs- en Cultuur­centrum, waar al een tijdlang aan wordt gewerkt. Onder andere het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest krijgen er een plek. Als Werkvoorbereider ben ik verantwoordelijk voor de verhoogde toneelvloeren. Dat betekent onder andere dat ik de contracten voor de onderaannemers goed moet regelen en op elkaar moet laten aansluiten.’

Hoewel ze met plezier als Werkvoorbereider in de kunstsector werkt, is dit geen baan voor de lange termijn. In het tweede jaar van de Construction University gaat ze weer aan iets anders bouwen. Veerle: ‘Doordat ik elk jaar een andere functies uitvoer bij een andere organisatie, kijk ik in verschillende keukens en zo kan ik na die drie jaar beter beslissen wat ik wil. De toneelvloeren in het OCC moeten begin 2020 zijn opgeleverd. We zijn dan precies een jaar verder, dus kan ik mooi doorstromen naar een volgend topproject.”